ακου για εμασ

Ένα αερόστατο γεμάτο ιστορίες

Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών είναι τόσο παλιά, όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Άλλωστε, μία από τις πιο χαρακτηριστικές και όμορφες αναμνήσεις των παιδικών χρόνων συνήθως περιλαμβάνει: ένα παραμύθι, κάποιον να το αφηγείται και ένα παιδί να ακούει γεμάτο ενθουσιασμό.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, τα παραμύθια θεωρούνται ένας από τους βασικότερους τρόπους επικοινωνίας του με τους μεγαλύτερους, ενώ τις περισσότερες φορές μάλιστα, τα ίδια τα παραμύθια αποτελούν το έναυσμα για συζητήσεις. Σκοπός των παραμυθιών, εκτός από την ψυχαγωγία, είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τον εαυτό τους, τον κόσμο, αλλά και τη θέση τους μέσα σε αυτόν.

Τα παραμύθια του akou Stories αναφέρονται σε θέματα του σήμερα και καταστάσεις που αφορούν όλους μας. Δεν έχουν διδακτικό χαρακτήρα, έχουν όμως σίγουρα σκοπό να φέρουν στο προσκήνιο συζητήσεις που αρκετοί ενήλικες θεωρούν «δύσκολες», συζητήσεις που πιστεύουν πως είναι άσκοπες γιατί «τα παιδιά δε θα καταλάβουν». Αυτό όμως δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Τα παιδιά κατανοούν τα πάντα, αρκεί να βρούμε τον σωστό τρόπο να τους τα εξηγήσουμε.

Η θεματολογία των παραμυθιών του akou Stories περιστρέφεται γύρω από τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό και πολλά, πολλά ακόμη. Στόχος τους είναι να ξεκινήσουν συζητήσεις ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά γύρω από τον βασικό πλέον για τη ζωή μας άξονα, αυτόν της εν συναίσθησης.

Γιατί όχι έντυπο βιβλίο;

Φυσικά τα βιβλία, σε όλες τους τις μορφές, είναι εξίσου σημαντικά για τα παιδιά, όποια και να είναι η ηλικία τους. Δε θεωρούμε πως υπάρχει κάποιο δίλλημα ανάμεσα στο έντυπο και το ακουστικό παραμύθι, καθώς δεν αποτελούν αντίπαλους αλλά συνοδοιπόρους. Όμως, πιστεύουμε πως όταν βγάλεις την εικόνα και αφήσεις χώρο στις λέξεις και τον ήχο να δράσουν, φανταστικά πράγματα μπορούν να συμβούν.

Μεταξύ άλλων, τα audio παραμύθια μπορούν να:

  • Αναπτύξουν τη φαντασία
  • Εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο
  • Βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία των λέξεων και της χρήσης αυτών
  • Ενισχύσουν την ικανότητα συγκέντρωσης
  • Δημιουργήσουν καλούς ακροατές & ακροάτριες
  • Ενθαρρύνουν διστακτικούς αναγνώστες & αναγνώστριες

Η ομάδα του akou Stories

Πώς δύο φίλες και συνεργάτιδες αποφάσισαν να ξεκινήσουν να δημιουργούν audio παραμύθια; Έτσι ξαφνικά! Όπως έτσι ξαφνικά έρχονται όλες οι ιδέες στη ζωή μας- συγγραφικές και μη. Βέβαια, η ανάγκη και των δύο να επικοινωνήσουν στα παιδιά ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από συγκεκριμένα κοινωνικά θέματα προϋπήρχε. Προϋπήρχε, γιατί θα ήθελαν και οι ίδιες ως παιδιά να είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν και να συζητήσουν αυτά τα θέματα, με σκοπό να τα αντιληφθούν και να τα αναγνωρίσουν στην καθημερινότητά τους.

Η λογική του audio συνδυάστηκε απίθανα με τη σύγχρονη ματιά που ήθελαν να εκφράζει τα παραμύθια τους και έτσι… το akou Stories γεννήθηκε. Ιδρύτριες του akou Stories είναι η Κατερίνα Βαϊμάκη και η Άννα Κουκιά. Και οι δύο εργάζονται στον χώρο του digital marketing και της διαφήμισης, ενώ παράλληλα έχουν ασχοληθεί άμεσα και έμμεσα με δραστηριότητες που έχουν σχέση με παιδιά.

Η Κατερίνα Βαϊμάκη είναι θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και η Άννα Κουκιά διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών. Όνειρο τους είναι να βοηθήσουν τα παιδιά, έτσι ώστε αυτά να καταφέρουν με τη σειρά τους να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που παραλάβανε.

Το αερόστατο του akou Stories είναι γεμάτο ιδέες και ιστορίες και πετάει σε έναν ουρανό ονείρων προς έναν καλύτερο κόσμο.

IMG-20221220-WA0004 (2)